TEST LIOFILIZATÓW

W trakcie naszej rodzinnej wyprawy Sea to Summit – rowerem z Helu na Śnieżkę postanowiliśmy zrobić test liofilizatów dostępnych na polskim rynku. Zdecydowaliśmy się na to ze względu na szybkość i prostotę przygotowania pełnowartościowego posiłku jaką dają liofilizaty. W sakwach mieliśmy produkty następujących marek: Lyo Food, Voyager, Trek N Eat i Summit to Eat.

O daniach lifolizowanych pisałem w książce TREK następująco: „Czy istnieje jakiś kompromis pomiędzy wagą, pakownością i wartością energetyczną jedzenia zabieranego na trekkingi? Tak – jest nim specjalnie przygotowana żywność liofilizowana stanowiąca pełnowartościowy posiłek o niewielkiej masie i objętości. Pierwszy raz liofilizaty, jak powszechnie nazywa się je w Polsce zostały wyprodukowane na potrzeby armii amerykańskiej w trakcie II Wojny Światowej, potem były podstawą wyżywienia uczestników misji kosmicznych”

KONSERWACJA BEZ KONSERWANTÓW
Liofilizacja jest procesem polegającym na zamrażaniu jedzenia w temperaturze -50 stopni Celsjusza, a następnie sublimacji powstałego lodu. W trakcie tego etapu, w próżni lód przechodzi w parę z pominięciem stanu ciekłego – jednym słowem wymraża się z jedzenia wodę. Ostatnim etapem jest suszenie w temperaturze +50 stopni Celsjusza, pozwalające uzyskać produkt finalny o wilgotności około 2% i dziesięciokrotnie niższej masie. W taki sposób przygotowuje się poszczególne składniki dań by następnie po wymieszaniu ich ze sobą stworzyć gotowe danie – np. kurczak z ryżem. Oczywiście najlepszą sytuacją jest ta, w której procesowi liofilizacji poddawane są kompletne, przygotowane przez kucharza posiłki. W praktyce niestety niewiele firm tak robi.

PRZYGOTOWANIE POSIŁKU
Przygotowanie liofilizowanego obiadu jest bardzo proste – wystarczy zalać zawartość opakowania niewielką ilością wrzątku, wymieszać, odczekać kilka minut, ponownie wymieszać i… gotowe. Na dużych wysokościach woda wrze w niższej temperaturze – nie stanowi to jednak większego problemu w trakcie przygotowywania dobrej jakości liofilizatów, trzeba wówczas odczekać kilka minut więcej.
Łatwość przygotowania to nie jedyna zaleta tych produktów. W trakcie procesu liofilizacji jedzenie zachowuje swoje minerały i witaminy oraz wysoką wartość odżywczą. Ponadto w 90% nie zmienia się jego kształt i forma. Brak wody uniemożliwia rozwój mikroorganizmw, a dzięki hermetycznemu opakowaniu woda i tlen nie przedostają się do środka.

OPAKOWANIE
Z naszych doświadczeń wynika, że najlepszy liofilizat to taki, który można zalać w torebce, bez konieczności przesypywania go do osobnego naczynia. Po zjedzeniu po prostu zwijamy opakowanie i chowamy do plecaka by wyrzucić je w przeznaczonym do tego miejscu.
Każdy liofilizat w instrukcji przygotowania posiada dokładną ilość wody jakiej należy użyć. To ważne, bo zbyt mała ilość wody uniemożliwi właściwe rozmieszanie, a zbyt duża zamieni danie w wodnistą papkę. Jeśli nie dysponujesz butelką wyposażoną w miarkę (np. Nalgene lub Camelbak) najlepszym rozwiązaniem będzie opakowanie z oznaczonym poziomem wody, do którego należy zalać danie. Niestety nie wszyscy producenci drukują takie oznaczenia wewnątrz torebki.

ZALETY LIOFILIZATÓW:
• Pełnowartościowe posiłki
• Lekkie
• Pakowne
• Nie wymaga dużej ilości wody do przygotowania
• Łatwe i szybkie w przygotowaniu – wystarczy zalać wodą
• Nie trzeba zmywać
• Posiadają długą datę ważności
• Można je przygotować przy użyciu wody o niższej temperaturze wrzenia (góry wysokie)

 

Gdy wiecie już niemal wszystko o liofilizatach przyjrzyjmy się konkretnym produktom, które mieliśmy na wyprawie.

 

 

LYO FOOD
Lyo Food jest polską marką, która swoją siedzibę ma w Kielcach, jej produkty dostępne są także poza granicami kraju. To co wyróżnia markę to fakt, że jej posiłki przygotowywane są z gotowych dań a nie w wyniku mieszania oddzielnie przygotowanych składników. Posiłki Lyo Food nawet dla tych, którzy często pomstują na smak liofilizatów uchodzą za smaczne. Niejednokrotnie słyszałem o nich wypowiadane ze zdumieniem: „to smakuje jak normalne jedzenie”. Nie pozostaje nam nic innego jak potwierdzić tę opinię. Nasze ulubione smaki to: Farfalle ze szpinakiem, Penne Bolognese i Kurczak Tikka Masala. Głównym problemem z Lyo Food zawsze była dosyć fantazyjna ilość wody, którą należało zalać posiłek, np. 257ml albo 419ml – przy braku zaznaczonej linii zalewania odmierzenie właściwej proporcji było kłopotliwe. Na szczęście nowe opakowania posiadają bardzo widoczną podziałkę na zewnątrz torebki. Czasem zdarza się, że w miejsce perforacji służące skróceniu opakowania przed jedzeniem delikatnie pęka a danie ulega zepsuciu. Okres przydatności do spożycia wynosi 3 lata od daty wyprodukowania. Lyo Food jest najdroższy ze wszystkich producentów, których liofilizaty mieliśmy ze sobą na wyprawie Sea To Summit.

TREK N EAT
Trek N Eat pochodzi z Niemiec. Oferta marki jest bardzo bogata, obejmuje śniadania, dania główne i desery. Ze wszystkich marek, które mieliśmy ze sobą na wyprawie produkty TEN są największe a przez to najbardziej kaloryczne. Danie z ryżu po bałkańsku to niemal 1000kcal! Opakowania posiadają na zewnątrz zaznaczoną linię zalewania wodą – rozwiązanie to jest bardzo wygodne, a jeśli nie nalejemy zbyt dużo ilość wody okazuje się idealna. Większość posiłków wymaga dłuższego czasu oczekiwania niż deklarowane przez producenta 8-10 minut (szczególnie w przypadku dań z ryżem). W składzie niektórych potraw można znaleźć takie składniki jak: środek zagęszczający, maltodekstryna, środek przeciwzbrylający. Ponadto niezwykle enigmatyczny wydaje się dopisek „przyprawy”.

VOYAGER
Marka Voyager dostępna jest na polskim rynku od ubiegłego roku. Posiłki są lekkie – bardzo często oparte o kaszę kuskus. W ofercie znajduje się bardzo duży wybór dań wegetariańskich i wegańskich. Opakowania posiadają narysowaną wygodną linię zalewania wodą. Były to jedyne produkty, które mieliśmy w porcjach pojedynczych (małych) przez co w porównaniu z innymi liofilizatami wydawały nam się dużo mniej kaloryczne i musieliśmy dojadać czymś innym. Nie wiemy do końca czy to sentyment do Maroka czy zasługa kucharzy Voyagera ale Marokański Tajine jest naprawdę bardzo dobry – niemal taki sam jak w Marrakeszu.

SUMMIT TO EAT
Summit To Eat to brytyjska marka, która liofilizuje żywność od ponad 50 lat ale w polskich sklepach dostępna jest od niedawna. Jej produkty charakteryzuje bardzo długi okres przydatności do spożycia (7 lat od daty produkcji) oraz zdecydowany smak – są najlepiej doprawionymi posiłkami, z których korzystaliśmy w trakcie wyprawy przez Polskę. Podobnie jak w Lyo Food także tutaj liofilizowane są kompletne posiłki a nie poszczególne składniki. Wewnątrz opakowania znajduje się kilka linii zalewania (to do, której linii należy zalać posiłek określone jest w instrukcji przygotowania), z doświadczenia wiemy jednak, że należy użyć jej nieco więcej niż deklaruje producent. W jednym z ośmiu opakowań nie mieliśmy narysowanych linii – był to prawdopodobnie błąd w produkcji. Na uwagę zasługuje bardzo korzystna cena.

TEST
Przygotowaliśmy poniższe zestawienie, które zawiera: Nazwę producenta, rodzaj posiłku, wagę przed i po zalaniu wodą, kaloryczność (dla całego posiłku), cenę oraz subiektywną ocenę smaku w skali 1-10. Unikaliśmy porównywania poszczególnych smaków i robienia rankingu w związku z tym, że jest to niezwykle subiektywne odczucie – nawet w naszym niewielkim zespole oceny bywały skrajnie różne.

Pobierz zestawienie w pliku XLSX

Wszystkie liofilizaty zostały nam przekazane nieodpłatnie przez producentów i dystrybutorów:

Lyo Food – Lyo Food

Trek N Eat – Raven

Voyager – Skalnik

Summit to Eat – Paker

Jeśli uważasz, że warto się tym podzielić, to te guziki pomogą:

Jeden komentarz na temat “TEST LIOFILIZATÓW

  1. Fajnie, że podjęliście się tematu porównania produktów, ale widząc zestawienie w Excelu jestem mocno rozczarowana tym jak bardzo NIE przyłożyliście się do tematu. Powinno to być dokładniej rozpisane, ocenie nie powinna podlegać tylko jakość smaku, brakuje też finałowego podsumowania z określeniem, które najlepiej (waszym zdaniem) wybrać, chociażby pod względem jakoś/wielkości do ceny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *